Manipulowanie neuronami pozwala wzmocnić bądź wymazać emocjonalne wspomnienie

9 maja 2016, 10:05

By kontrolować pamięć emocjonalną myszy, naukowcy ze Stony Brook University stworzyli metodę manipulowania neuroprzekaźnikiem acetylocholiną.



Witamina zahamowuje starzenie narządów

2 maja 2016, 10:47

Podając myszom jedną z form witaminy B3 - rybozyd nikotynamidu (ang. nicotinamide riboside, NR) - naukowcy odtworzyli zdolność ich narządów do regeneracji i wydłużyli im życie. Autorzy publikacji z pisma Science, którzy opisali korzystny wpływ NR na działanie komórek macierzystych, uważają, że metoda ma potencjał w zakresie leczenia chorób degeneracyjnych.


Dieta wysokotłuszczowa głodzi mózg

29 kwietnia 2016, 15:32

Po zaledwie trzech dniach przebywania na diecie wysokotłuszczowej do mózgów karmionych nią myszy dociera mniej glukozy niż przy normalnej diecie. Poziom glukozy w mózgu powraca do normy dopiero po miesiącu i odbywa się to kosztem reszty organizmu


Nadmierna empatia może upośledzać rozumienie innych

29 kwietnia 2016, 10:48

Ludzie, którzy łatwo empatyzują z innymi, niekoniecznie dobrze ich rozumieją. Okazuje się wręcz, że nadmierna empatia może utrudnić zrozumienie.


Jako pierwsi zademonstrowali uczenie jednokomórkowego organizmu

28 kwietnia 2016, 11:16

Francuscy naukowcy jako pierwsi wykazali, że pozbawiony układu nerwowego jednokomórkowy organizm - śluzowiec Physarum polycephalum - jest zdolny do uczenia, a konkretnie do habituacji.


Krukowate dorównują inteligencją człowiekowatym

27 kwietnia 2016, 10:41

Mimo mniejszych mózgów krukowate wydają się tak inteligentne jak szympansy. Wg naukowców z międzynarodowego zespołu, wskazuje to, że większą rolę niż rozmiar odgrywają gęstość neuronalna i budowa mózgu ptaków.


Anatomia mózgu

Fruktoza psuje mózg

22 kwietnia 2016, 16:59

Wiele chorób jest powiązanych ze zmianami genetycznymi w mózgu. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) wykazali, że setki z tych genów mogą zostać uszkodzone przez fruktozę, cukier powszechnie występujący w naszej diecie


W nowym miejscu śpimy gorzej, bo lewa półkula czuwa

22 kwietnia 2016, 10:45

Naukowcy z Brown University znaleźli odpowiedź na pytanie, czemu czujemy się niewyspani po pierwszej nocy w nowym miejscu. Okazuje się, że w czasie snu głębokiego jedna z półkul pozostaje bardziej wybudzona, prawdopodobnie w razie pojawienia się zagrożenia.


Stłuszczenie wątroby

Mikrograwitacja wiąże się z uszkodzeniem wątroby?

21 kwietnia 2016, 10:16

U myszy wysłanych w podróż pozaziemską na pokładzie wahadłowca Atlantis zauważono wczesne objawy uszkodzenia wątroby.


Obiecujące białko na alzheimera

20 kwietnia 2016, 06:30

Zespół z Uniwersytetu w Glasgow i Hongkońskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (HKUST) odkrył, że w mysim modelu choroby Alzheimera (ChA) pewne białko - interleukina 33 (IL-33) - odwraca zmiany patologiczne oraz deteriorację poznawczą.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy